De binnenmuur isoleren is een mogelijkheid wanneer je geen spouwmuur hebt, deze niet makkelijk bereikbaar is of wanneer je niet kunt of wilt kiezen voor gevelisolatie. Wie opteert voor muurisolatie kiest best in het laatste geval voor binnenmuur isolatie, want deze heeft meerdere nadelen t.o.v. buitenmuurisolatie of spouwmuurisolatie.
In dit artikel vertel ik je alles over de mogelijkheden, de voordelen, nadelen en de prijs om een binnenmuur te isoleren.
Vind dé beste vakman voor je project.
Vergelijk tot 3 bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tijd & geld in slechts 2 minuten!
Inhoud
Voordelen van Muurisolatie
Via de muur gaat er veel warmte verloren. Warmteverlies betekent onnodig veel energieverspilling, hetgeen leidt tot een onnodig hoge energierekening. Met muurisolatie is er op dit gebied veel winst te behalen. Door het luchtdicht isoleren van de muur gaat er geen warmte meer verloren en krijgen koude en vocht ook geen kans meer om naar binnen te trekken. Dit zorgt voor aangenaam warme winters en koele zomers in huis.
Er zijn verschillende vormen van muurisolatie waar binnenmuurisolatie er een van is. Deze bespreken we graag verder in dit artikel.
Waarom Binnenmuur Isoleren?
Het isoleren van een binnenmuur is een slimme keuze, vooral in situaties waarin je geen spouwmuur hebt, de spouwmuur moeilijk bereikbaar is of wanneer je niet kunt of wilt kiezen voor gevelisolatie. Laten we eens kijken naar de voordelen van binnenmuurisolatie:
- Energiebesparing: Via de muur gaat veel warmte verloren. Door de binnenmuur goed te isoleren, voorkom je onnodig warmteverlies. Dit resulteert in een lagere energierekening en een positieve impact op het milieu.
- Comfort: Een goed geïsoleerde binnenmuur zorgt voor een aangenaam binnenklimaat. In de winter blijft de warmte beter behouden, terwijl in de zomer de hitte buiten wordt gehouden. Zo geniet je van warme winters en koele zomers in huis.
- Verminderd risico op schimmels en vochtproblemen: Door de muur luchtdicht te isoleren, voorkom je dat koude lucht en vocht naar binnen kunnen trekken. Dit vermindert het risico op schimmelvorming en vochtproblemen.
- Geluidsisolatie: Binnenmuurisolatie heeft ook een positief effect op geluidsoverdracht. Het dempt geluid van buitenaf, waardoor je een rustiger en comfortabeler leefomgeving creëert.
Samengevat, de voordelen van muurisolatie zijn:
- Minder warmteverlies
- Lagere energierekening
- Goed voor het milieu
- Minder kans op schimmels en vochtproblemen
- Geluidsisolerend
Wil je optimale isolatie zonder zorgen? Laat een vakman je binnenmuren isoleren. Zo ben je verzekerd van kwaliteit en geen vochtproblemen of luchtlekken. Ontvang vrijblijvend advies en prijsvoorstellen op maat voor een comfortabel en energiezuinig huis!
Binnenmuurisolatie: 2 mogelijkheden
Er zijn twee mogelijkheden om de binnenmuur te isoleren:
- Binnenmuur isoleren met een voorzetwand
- Binnenmuur isoleren met isolatieplaten
Elke methode kent zijn eigen voor- en nadelen, die ik meteen meer in detail bespreek.
1. Binnenmuur isoleren met een voorzetwand
Binnen deze optie heb je weer de keuze tussen twee mogelijke manieren:
1.1 Metalen of houten profielen
Ten eerste kun je kiezen voor metalen of houten profielen die je opvult met bijvoorbeeld glaswoldekens. Deze kan je vervolgens afwerken met gipsplaten.
1.2 Cellenbetonblokken
Je kunt er ook voor kiezen om een voorzetwand te bouwen met cellenbetonblokken en de ruimte ertussen te vullen met isolatiemateriaal. Vervolgens werk je de muur netjes af. Het nadeel van deze methode is dat deze veel ruimte kost.
2. De binnenmuur isoleren met isolatieplaten
Je kunt er ook voor kiezen om isolatieplaten te plaatsen op de binnenmuur. Het voordeel hiervan is dat er ook relatief dunne isolatieplaten te koop zijn met een hoge isolatiewaarde.
Met deze methode verlies je dus minder leefruimte zonder in te leveren op de isolatiewaarde.
Welke methode het best is voor jouw woning? Ik raad iedereen om een vakman bij hem/haar thuis te laten langskomen. Deze kan meteen vertellen wat de beste optie is en waarom.
Vind dé beste vakman voor je project.
Vergelijk tot 3 bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tijd & geld in slechts 2 minuten!
Binnenmuurisolatie: 3 aandachtspunten
Er zijn verschillende zaken waar je rekening mee moet houden bij het plaatsen van binnenmuurisolatie. Het is daarom ook verstandig om deze klus over te laten aan een vakman wanneer je zelf niet de juiste vakkennis in huis hebt.
1. Zorg dat er geen vochtproblemen zijn
Ten eerste moet je ervoor oppassen dat je geen vochtprobleem creëert. Plaats daarom altijd dampremmende folie of kies voor isolatiemateriaal met een dampremmende coating (Zie: dampscherm). Al aanwezige vochtproblemen zal je eerst op moeten lossen voordat je de binnenmuurisolatie plaatst. Let ook goed op de conditie van de gevel; scheuren in de gevel kunnen ook leiden tot vochtproblemen in huis.
2. Vermijd koudebruggen
Ten tweede is het belangrijk dat de isolatie vakkundig en volledig luchtdicht wordt aangebracht. Wanneer het isoleren niet goed gebeurt of als er kieren worden opgelaten, kunnen er koudebruggen ontstaat. Via koudebruggen verlies je onnodig warmte. Met een volledig luchtdichte isolatie behaal je het hoogst haalbare rendement.
3. Ventilatie
Ten slotte moet je rekening houden met de ventilatie. Wanneer je de woning luchtdicht isoleert, beperk je daarmee de luchtcirculatie en de luchtverversing. Dit kan gezondheidsproblemen met zich mee brengen. Het is misschien noodzakelijk om een ventilatiesysteem D te plaatsen om het binnenklimaat gezond te houden.
Waarom is binnenmuurisolatie niet zo goed als gevelisolatie of spouwmuurisolatie?
Om je een goed beeld van de mogelijkheden te geven, voel ik me verplicht je ook even te wijzen op drie minpunten van je binnenmuur isoleren.
Je kiest eigenlijk alleen voor binnenmuurisolatie wanneer spouwmuurisolatie en gevelisolatie geen optie zijn.
1. Verloren leefruimte
Binnenmuurisolatie brengt je namelijk aan op de binnenzijde van je muren waardoor er leefruimte verloren gaat. Hoeveel leefruimte er verloren gaat is afhankelijk van het isolatiemateriaal en de methode van binnenmuurisolatie die je kiest.
2. Enkel bij totaalrenovatie aangeraden
Een ander groot nadeel vormen de vele obstakels die je aan de binnenzijde van de muur tegenkomt. Zo zal je stopcontacten, radiatoren en dergelijke moeten verplaatsen om een luchtdichte isolatie te realiseren. Ook moet je je plinten opnieuw plaatsen en opnieuw schilderen. Om die reden raden we binnenmuur isolatie enkel aan als je bezig met een totaalrenovatie.
3. Lager rendement
Tot slot levert binnenmuurisolatie een veel lager rendement op dan spouwmuurisolatie en gevelisolatie. Binnenmuurisolatie bespaart gemiddeld 8 kubieke meter gas per vierkante kilometer en deze investering betaalt zich gemiddeld in drie jaar terug.
Binnenmuur isoleren: Prijs
De prijs van het isoleren van de binnenmuur is afhankelijk van het isolatiemateriaal, de grootte van de woning, de methode die je kiest en de afwerking. Het maakt natuurlijk ook verschil of je de klus zelf aanpakt of deze uitbesteedt. Gemiddeld situeert de prijs zich rond de 40 euro per vierkante meter.
Het bedrag dat je hierin investeert wordt echter snel terug verdiend via de energierekening, gemiddeld heb je dit na drie jaar terugverdiend. Daarbovenop krijg je nog eens een premie van € 15 per vierkante meter.
Benieuwd naar de prijs voor jouw project? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan via onderstaand formulier.
Vind dé beste vakman voor je project.
Vergelijk tot 3 bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tijd & geld in slechts 2 minuten!
Veelgestelde vragen over het isoleren van een binnenmuur
Het isoleren van een binnenmuur heeft verschillende voordelen. Ten eerste leidt het tot energiebesparing. In de winter hoeft de centrale verwarming minder hard te werken omdat de warmte beter wordt vastgehouden. Daarnaast zorgt binnenmuurisolatie voor verhoogd wooncomfort. Je huis blijft aangenaam op temperatuur, zowel in de winter als in de zomer. Tot slot houdt het warme lucht buiten tijdens de zomermaanden.
Een populair materiaal voor binnenmuurisolatie is PIR (polyisocyanuraat). PIR-isolatieplaten hebben een zeer hoge isolatiewaarde en zijn relatief eenvoudig te installeren. Ze zijn stevig en licht van gewicht.
Isolatieplaten rechtstreeks op de muur plaatsen: Dit kan met materialen zoals PIR. De platen worden direct tegen de muur bevestigd.
Voorzetwanden met ruimte tussen de muur plaatsen: Hierbij wordt een extra wand voor de bestaande muur geplaatst. De ruimte tussen de voorzetwand en de muur kan worden opgevuld met isolatiemateriaal.
Ja, in Vlaanderen, Wallonië en Brusselzijn er premies beschikbaar voor binnenmuurisolatie. Het loont dus zeker de moeite om na te gaan welke subsidies of financiële ondersteuning je kunt krijgen. Als je een offerte aanvraagt via onze website kun je hiervoor advies inwinnen bij de vakman.
De kosten variëren afhankelijk van het gekozen isolatiemateriaal en de omvang van het project. Het is raadzaam om offertes op te vragen bij professionele isolatiebedrijven. Zo krijg je een goed beeld van de prijs voor jouw specifieke situatie.
Binnenmuur isoleren: Samengevat
Van de verschillende soorten muurisolatie, is binnenmuurisolatie de minst populaire. Wanneer spouwmuurisolatie of buitenmuurisolatie echter niet mogelijk is, dan is de binnenmuur isoleren een goed alternatief. Liever een binnenmuurisolatie, dan helemaal geen muurisolatie. Met muurisolatie kan je namelijk veel warmteverlies voorkomen waardoor je geld bespaart op de energierekening.
De prijs van buitenmuurisolatie wordt voor een groot deel bepaald door het isolatiemateriaal dat je kiest. Gemiddeld zit dit rond de 40 euro per m2. Het is verstandig om je niet alleen door de prijs te laten leiden. Let vooral ook op de specifieke eigenschappen van het isolatiemateriaal en op de isolatiewaarde. Hoe hoger de isolatiewaarde, des te minder warmteverlies en des te groter de besparing.
Financieel gezien is de binnenmuur isoleren dus ook interessant. Je bespaart direct gemiddeld 8 m3 gas per vierkante meter. Op die manier betaalt deze investering zich gemiddeld binnen drie jaar terug, met daarbovenop een premie van € 15 per m2. Na drie jaar levert de binnenmuur isoleren dus alleen nog maar extra geld op!