Wie in België investeert in het energiezuiniger maken van zijn woning wordt daarvoor beloond. Je komt namelijk in aanmerking voor erg interessante premies waarmee je investering snel terug verdiend is. Vloerisolatie in je woning voorzien is daar een goed voorbeeld van. Hoeveel de vloerisolatie premie bedraagt, waar je deze aanvraagt en hoe snel je deze terugverdient vertel ik je graag in dit artikel.
Vind dé beste vakman voor je project.
Vergelijk tot 3 bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tijd & geld in slechts 2 minuten!
Inhoud
Waarom een premie voor vloerisolatie aanvragen?
Er zijn verschillende redenen waarom vloerisolatie voorzien voordelig is en waarom je dus een vloerisolatie premie moet aanvragen.
1. Bespaar op energie
Als het koud is in de winter dan zet je de verwarming aan om het weer lekker warm te krijgen. Bij een niet geïsoleerde vloer gaat al snel warmte verloren, waardoor je te maken krijgt met energieverspilling en bijgevolg een hoge energierekening.
Als je kiest voor vloerisolatie dan kun je flink besparen op deze kosten. Door deze vorm van isolatie houdt je huis de warmte namelijk langer vast.
2. Snelle terugverdientijd
Dankzij de vloerisolatie premie kun je je investering snel terugverdienen.
3. Totaalrenovatiebonus
Wie vloerisolatie combineert met andere vormen van energiebesparende maatregelen heeft daarbovenop nog eens recht op een totaalrenovatiebonus van de Vlaamse Overheid. Deze komt bovenop de premies die je ontvangt van je netbeheerder.
Denk aan het voorzien van dakisolatie, zoldervloerisolatie, muurisolatie, spouwmuurisolatie, nieuwe beglazing, een zonneboiler plaatsen, een warmtepomp voorzien of een ventilatiesysteem plaatsen.
Voorwaarden
Uiteraard zijn er welk enkele voorwaarden verbonden aan deze totaalrenovatiebonus:
- De werken moeten uitgevoerd worden door een aannemer
- Geldt enkel voor woningen die voor 1 januari 2006 op het elektriciteitsnet werden aangesloten of waarvoor de stedenbouwkundige vergunning voor deze datum werd ingediend
- Deze investeringen moeten binnen een termijn van 5 jaar gebeuren (factuurdatum geldt hier)
- Iedere maatregel (dakisolatie, zoldervloerisolatie, …) moet aan specifieke voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen
4. Energierenovatieprogramma
Het energierenovatieprogramma van de Vlaamse overheid heeft als doelstelling ervoor te zorgen dat je in 2020 geen woningen meer vindt in België die energie verspillen. Er worden om die reden premies uitgegeven voor verschillende soorten isolatievormen, waaronder dus ook vloerisolatie.
Door gebruik te maken van een van deze premies, kun je in je huis veel isoleren en genieten van alle voordelen die het met zich meebrengt. Doordat je het investeringsbedrag snel weer terug kunt verdienen houdt niets je eigenlijk nog tegen om zo snel mogelijk tot isoleren over te gaan en dat is ook precies wat de overheid voor ogen heeft met haar maatregelen.
Vind dé beste vakman voor je project.
Vergelijk tot 3 bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tijd & geld in slechts 2 minuten!
Welke vloerisolatie premies bestaan er?
In België zijn er drie instanties die een premie kunt uitkeren voor je vloerisolatie: de overheid, je lokale gemeente, of je netwerkbeheerder. Gespecialiseerde isolatiebedrijven kunnen je hier alles over vertellen en hieronder worden de mogelijkheden kort toegelicht.
1. Vloerisolatie premie van de netbeheerder
Via de netbeheerder heb je recht op een premie wanneer je je vloer isoleert of het plafond van je kelder/kruipruimte. De premie bedraagt € 6 per vierkante meter.
Voorwaarden
Zoals met alles, gelden ook hier enkele voorwaarden:
- De premie moet uitgevoerd worden door een erkend aannemer
- De Rd-waarde van de vloerisolatie moet minimaal 2 m²K/W bedragen
- De aanvraag bij je netbeheerder moet je binnen het jaar indienen (datum op de factuur geldt hier).
- Het gaat hier over woningen in Vlaanderen die voor 1 januari 2006 op het elektriciteitsnet werden aangesloten of waarvoor de bouwaanvraag daarvoor nog gebeurde.
Voldoe je aan de bovenstaande voorwaarden, dan heb je rechtop een vloerisolatie premie.
2. Vloerisolatie premie vanuit je gemeente
Er zijn Belgische gemeentes die een premie kunnen uitkeren voor je vloerisolatie. Deze subsidie kun je extra aanvragen, dus bovenop alle andere regelingen die er al zijn. Hierdoor ga je nog extra besparen op de investeringskosten.
De bedragen en voorwaarden zijn niet voor elke gemeente hetzelfde, dus je doet er goed aan om te informeren bij je eigen gemeente voor de mogelijkheden. Dan weet je zeker dat je rekent met de juiste bedragen.
3. Groene lening
Een premie kun je het niet noemen, maar je kunt wel voordeliger lenen voor energiebesparende maatregelen.
Je kunt gebruik maken van een groene lening als bijdrage in de kosten van het isoleren van je vloer. Je hebt met zo’n groene lening de mogelijkheid om maximaal tienduizend euro te lenen. Binnen zestig maanden moet je het geld dan weer terugbetalen. De rente is erg laag bij een groene lening en mensen met een laag inkomen betalen zelfs helemaal geen rente.
Veelgestelde vragen
Niet voor iedereen interessant, maar deze vragen kregen we wel eens…
1. Wat met de vloerisolatie premie bij een volledige herbouw?
Als je je oude huis volledig gaat herbouwen dan kun je geen aanspraak maken op de premie voor vloerisolatie. Een volledig herbouwde woning wordt namelijk gezien als een nieuwbouwwoning en die vallen buiten de regeling.
2. Krijg je ook een vloerisolatie premie als je een woning huurt?
Ook als je een woning huurt kun je in aanmerking komen voor een premie op je vloerisolatie. Je moet er dan wel voor zorgen dat de factuur van het isolatiebedrijf op je eigen naam staat en niet op die van de verhuurder van de woning.
Vind dé beste vakman voor je project.
Vergelijk tot 3 bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tijd & geld in slechts 2 minuten!
Hoeveel bedraagt de vloerisolatie premie?
Als je de isolatie nu laat aanbrengen (of vorig jaar) en je er ook een rekening hebt ervan, dan kun je rekenen op een premie van zes euro per vierkante meter voor je vloerisolatie.
Hoe de vloerisolatie premie Aanvragen?
Je kunt de premie voor je vloerisolatie aanvragen bij de netbeheerder. Op hun website vind je alle nodige formuleren. Op het aanvraagformulier vind je daarnaast nog eens alle voorwaarden waar je aan moet voldoen om in aanmerking te komen, zodat je meteen weet waar je aan toe bent.
Advies
Een isolatiespecialist kan je alles vertellen over de financiële regelingen rondom het isoleren van je huis. Je kunt dus bij hem terecht met vragen. Daarnaast is het goed om advies in te winnen bij je gemeente, om erachter te komen of deze nog aanvullende regelingen kent waar je van kunt profiteren.
Benieuwd naar de richtprijs voor jouw project? En naar de premie die je ervoor kunt krijgen? Vul dan meteen onderstaand formulier in.