Isolatiewaarden zijn belangrijk bij het bepalen van de kwaliteit van het isolatiemateriaal. Hoe beter een product isoleert, des te meer geld kun je besparen met de isolatie. Om je isolatiemateriaal te kiezen, is het dus zaak om de isolatiewaarde te kennen. De isolatiewaarde wordt uitgedrukt in de K-waarde, de U-waarde, de L-waarde en de R-waarde.
Ben je benieuwd welk materiaal het best isoleert? Hieronder lees je meer over de isolatiewaarden van de verschillende isolatiematerialen.
Vind dé beste vakman voor je project.
Vergelijk tot 3 bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tijd & geld in slechts 2 minuten!
Inhoud
Isolatiewaarden vs Prijs
Het is verleidelijk om je bij het aanschaffen van isolatiemateriaal te laten leiden door de prijs van het product. Het is echter verstandiger om niet alleen te letten op de prijs, maar ook op de isolatiewaarde van het isolatiemateriaal. We spreken van een hoge isolatiewaarde als een product goed isoleert. De R-waarde die de warmteweerstand weergeeft is dan hoog. Goed isolerende producten hebben echter een lage U-waarde, K-waarde of L-waarde. Hoe lager de waarde, des te minder warmte het isolatiemateriaal door laat.
Goed isolatiemateriaal is niet altijd duur
Een goed isolerend product met hoge isolatiewaarden hoeft niet duur te zijn. Zo staat het goedkoopste isolatiemateriaal EPS in de top vijf van de best isolerende producten. Elk isolatiemateriaal heeft echter zijn specifieke eigenschappen die een voor- of nadeel kunnen vormen. Zo zijn niet alle isolatiematerialen waterafstotend, brandveilig, geluidswerend of milieuvriendelijk. Verdiep je in deze eigenschappen om te ontdekken welke isolatie geschikt is voor jouw isolatieklus.
Soorten isolatiewaarden
We onderscheiden 4 soorten isolatiewaarden:
- U-waarde
- K-waarde
- L-waarde
- R-waarde
Graag licht ik de isolatiewaarden één voor één toe.
1. U-waarde
De U-waarde is de eerste isolatiewaarde. Deze geeft de warmtedoorgangscoëfficiënt van een onderdeel van een gebouw weer. Zo kan de U-waarde van een buitenmuur bijvoorbeeld bepaald worden door te kijken hoeveel warmte er via die muur naar buiten gaat en dus verloren gaat. De U-waarde wordt uitgedrukt in W/m²K. Hoe lager deze waarde, des te beter.
Hoeveel warmte een constructieonderdeel verliest, kan positief beïnvloed worden door de toepassing van isolatie. Door te kiezen voor vloerisolatie, spouwmuurisolatie, dakisolatie en/of gevelisolatie kan je de U-waarden van je woning flink omlaag brengen. Er zijn normen vastgesteld waar bij de verschillende constructieonderdelen naar gestreefd zouden moeten worden voor een optimaal rendement van de isolatie.

Maximale U-waarden
- Daken en plafonds: 0,4 W/m²K
- Muren: 0,6 W/m²K
- Vloeren met contact naar buiten: 0,6W/m²K
- Overige vloeren: 0,4W/m²K
- Deuren: 2,9 W/m²K
2. K-waarde
De globale K-waarde is een isolatiewaarde die dieper ingaat op het warmteverlies van een gebouw als geheel. Het kijkt naar het verlies aan warmte via de muren, de vloer, het dak en de vensters: alle onderdelen van de woning die in contact staan met de buitenwereld. Het isoleren van de woning en het plaatsen van HR-glas in de vensters kan de K-waarde positief beïnvloeden. Isolatie brengt de U-waarden en daarmee de K-waarden naar beneden.
De K-waarde wordt namelijk berekend door de U-waarden van alle verschillende onderdelen van het gebouw die in contact staan met buiten bij elkaar op te tellen. Hoe lager deze waarde is, des te beter. Tot 2006 was het streven een K-waarde van K55, maar daarna is de norm verlaagd naar K45.
Vind dé beste vakman voor je project.
Vergelijk tot 3 bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tijd & geld in slechts 2 minuten!
3. L-waarde

De L-waarde of Lambda-waarde vertelt je hoe goed bepaalde isolatie isoleert. Hoe lager de L-waarde, des te minder warmte laat het materiaal naar buiten ontsnappen.
- De isolatiematerialen die het best isoleren zijn PIR en PUR
- Daarna volgt XPS
- Op een goede derde plaats staat EPS
- Een gedeelde 4e plaats is voor rotswol en glaswol.
De beste materialen voor isolatie:
- PIR: 0,026 tot 0,033 (héél populair)
- PUR: 0,023 tot 0,032
- XPS: 0,026 tot 0,033
- EPS: 0,033-0,042
- Rotswol: 0,035-0,042
- Glaswol: 0,032-0,040
4. R-waarde
De R-waarde wordt bepaald door de dikte van het materiaal in meters te delen door de L-waarde. De R-waarde wordt uitgedrukt in m²K/W. Hoe hoger de R-waarde, des te hoger de warmteweerstand en des te beter de isolatie. Deze isolatiewaarden vind je altijd terug op de verpakking van de isolatie die je wenst aan te schaffen.
Isolatiewaarden en het kiezen van isolatiemateriaal

Wanneer je isolatie gaat kopen, is het belangrijk te letten op de isolatiewaarde. Hiervoor kijk je naar de L-waarde die op het product vermeld staat. Een lage L-waarde betekent weinig warmtegeleiding. Isolatiemateriaal moet de warmte vasthouden en zo min mogelijk naar buiten laten ontsnappen. Wanneer je kiest voor isolatiemateriaal met een lage L-waarde haal je het meeste rendement uit jouw isolatie. Soms wordt juist de R-waarde vermeld, dan geldt hoe hoger de waarde des te beter het isolatiemateriaal.
De isolatiematerialen die het beste isoleren zijn PIR, PUR, XPS, EPS, rotswol en glaswol. Deze isolatiematerialen verschillen onderling echter sterk in prijs, toepasbaarheid, brandveiligheid en milieuvriendelijkheid.
PIR en PUR behoren tot de duurste isolatiesoorten. PUR blinkt echter niet uit in brandveiligheid en beide materialen zijn niet milieuvriendelijk. Ze hebben wel uitstekende isolatiewaarden en worden daarom veel gekozen.
Een goedkoop materiaal als EPS (piepschuim) isoleert goed en is goedkoop, maar niet geschikt voor elke isolatieklus. Wanneer je een isolatiemateriaal gaat kiezen, is het dus ook een kwestie van prioriteiten stellen.
- Ten eerste moet het materiaal geschikt zijn voor de isolatieklus. Zo kun je niet elk materiaal gebruiken voor dakisolatie en moet de isolatie bijvoorbeeld waterafstotend zijn wanneer je deze toe wilt passen in de kruipruimte.
- Ten tweede moet de isolatie binnen je budget vallen. Het isolatiemateriaal moet financieel immers wel haalbaar zijn.
Vind dé beste vakman voor je project.
Vergelijk tot 3 bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tijd & geld in slechts 2 minuten!
Wanneer aan deze twee eisen is voldaan, kun je kijken naar zaken als kwaliteit, brandveiligheid en milieuvriendelijkheid. Het is een kwestie van keuzes te maken. Veel mensen willen bijvoorbeeld niet inleveren op brandveiligheid of vinden principieel dat de energiebesparende maatregelen niet belastend mogen zijn voor het milieu.

Conclusie over isolatiewaarden
Wanneer je kiest voor isolatiemateriaal bekijk je dus best de isolatiewaarden na. Zo behaal je het beste rendement. Kies dus voor een lage L-waarde dat binnen jouw budget past en geschikt is voor de toepassing, zo bereik je tevens een zo laag mogelijke U-waarde. De U-waardes van alle constructieonderdelen samen vormen de K-waarde van een woning. Een woning met een lage K-waarde (K45 of lager), is goed voor het milieu, goed voor jouw wooncomfort en goed voor jouw portemonnee.
De prijs voor een investering in woningisolatie met goede isolatiewaarden betalen zich op termijn altijd terug, zeker wanneer je recht hebt op een isolatiepremie. Woningisolatie is dus altijd een verstandige keuze.
Benieuwd naar een richtprijs voor jouw isolatieproject? Vul dan meteen onderstaand formulier in.