Geluidsisolatie voor de muur is één van de beste mogelijkheden om geluid van buitenaf of van de buren te dempen. Goede geluidsisolatie in je woning is belangrijk om overlast tegen te gaan. Geluiden kunnen storend worden en het woongenot bederven. Gelukkig wordt er tegenwoordig al tijdens het bouwen rekening met geluidsisolatie gehouden.
Vind dé beste vakman voor je project.
Vergelijk tot 3 bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tijd & geld in slechts 2 minuten!
In sommige gevallen wil je echter geluidsisolatie aanbrengen in een bestaande woning. Omdat het een oudere, minder goed geïsoleerde woning is, of omdat je extra geluidsoverlast ervaart bijvoorbeeld. De muren zijn, naast plafond en vloeren, ideale plaatsen om geluidsisolatie aan te brengen.
Wil je de muren in jouw woning ook graag voorzien van geluidsisolatie? Hier lees je wat de mogelijkheden zijn.
Inhoud
Functie van geluidsisolatie voor de muur
De isolatie zorgt ervoor dat geluiden worden tegengehouden. Geluid verplaatst zich door trillingen, in de lucht of een ander materiaal. Door de trillingen te absorberen, wordt voorkomen dat de trillingen door gegeven worden of materialen (mee)trillen. Het geluid is niet of zachter hoorbaar.
Dit kan betrekking hebben op directe contactgeluiden, zoals het schuiven van stoelen of het bonken van de wasmachine, maar ook op indirecte geluiden die door de lucht verspreid worden, zoals praten of muziek.
Geluidsisolatie heeft dan ook meerdere functies:
- Geluiden van buiten tegenhouden
- Geluid van naast of bovengelegen woningen tegenhouden
- Geluidsoverlast in het eigen huis beperken
- Geluid in huis houden, zodat anderen het niet horen of er last van hebben
Geluidsisolatie voor de muur: 3 Mogelijkheden
Wil je de muren van de woning voorzien van geluidsisolatie, heb je meerdere mogelijkheden. Welke manier het beste bij jouw situatie past, hangt af van verschillende factoren. De bron van de geluidsoverlast is belangrijk: komt het geluid van buiten of van een aangrenzende ruimte, is er sprake van contactgeluid of luchtgeluid?
Ook het type woning en de bouw bepalen welke isolatie er mogelijk is. Daarnaast spelen ook je persoonlijke voorkeur en het beschikbare budget een rol.
1. Voorzetwand plaatsen
Het plaatsen van een voorzetwand is effectief en redelijk eenvoudig te realiseren. Geluidsoverlast wordt sterk verminderd en een ingrijpende verbouwing is niet nodig. Wel is het belangrijk dat het werk goed wordt uitgevoerd, anders heeft het geen effect.
Een voorzetwand bestaat uit een houten frame, dat geen direct contact maakt met de muur. Dat is belangrijk, want als er wel contact is, wordt het geluid alsnog doorgegeven. De wand werkt dan niet isolerend en is niet effectief. Door het frame in isolatiemateriaal tussen de wanden bevestigen, zit het zonder direct contact vast. Het frame wordt opgevuld met isolatiemateriaal en daarna afgewerkt met gipsplaten.
Voordelen en nadelen van een voorzetwand
Voordelen | Nadelen |
|
|
2. Spouwmuur opvullen
Een andere manier om een muur te voorzien van geluidsisolatie is door de spouwmuur op te vullen met isolatiemateriaal, kort gezegd spouwmuurisolatie. Dat kan als er een lege, holle ruimte tussen twee muren aanwezig is, bijvoorbeeld tussen twee woningen.
Meestal worden er vlokken of korrels van een isolatiemateriaal gebruikt, dat er onder verhoogde druk ingeblazen wordt. Er hoeven slechts op een paar plaatsen gaatjes gemaakt te worden, waar het isolatiemateriaal door gespoten kan worden. Naderhand worden de gaatjes natuurlijk weer netjes weggewerkt.
De spouw komt zo helemaal vol te zitten, waardoor het geluid geabsorbeerd wordt. In sommige gevallen is het ook mogelijk om platen te plaatsen, maar dit is minder praktisch.
Meer over na-isolatie van de spouwmuur.
Voordelen en nadelen van het opvullen van de spouw
Voordelen | Nadelen |
|
|
3. Panelen plaatsen
Het is ook een mogelijkheid om panelen op een bestaande muur te plaatsen. Schuimrubberen panelen of platen absorberen het geluid. Dit bevordert de akoestiek. Panelen zijn dan ook vooral geschikt voor akoestische isolatie. Hinderlijke galm kan daarmee voorkomen worden. Tegenwoordig zijn er decoratief afgewerkte panelen verkrijgbaar.
Een andere optie is het aanbrengen van een massaplaat. De massaplaat zorgt ervoor dat de muur meer gewicht krijgt en dus stabieler wordt. Hierdoor zal de muur minder kunnen (mee)trillen en dus minder geluid doorgeven. De muur moet hiervoor wel sterk genoeg zijn.
Voordelen en nadelen geluidsisolatie met panelen
Voordelen | Nadelen |
|
|
Vind dé beste vakman voor je project.
Vergelijk tot 3 bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tijd & geld in slechts 2 minuten!
Geluidslekken
Om te profiteren van een optimaal effect van je geluidsisolatie, is het belangrijk om eventuele geluidslekken op te sporen en indien mogelijk te verhelpen. Geluidslekken zijn plaatsen waar (ondanks isolatie) toch geluid doorgegeven wordt.
Bijvoorbeeld door direct contact van materialen of openingen waar lucht zich door kan verplaatsen. Controleer daarom extra bij ventilatiekanalen, kozijnen of luchtroosters, maar ook in de kruipruimte of op zolder.
Geluidsisolatie voor de muur: Prijs
De prijs om een muur of een hele woning te voorzien van geluidsisolatie, verschilt nogal. Bepalend is natuurlijk welk systeem je kiest en welk isolatiemateriaal. Ook de te isoleren oppervlakte is van invloed op de prijs.
Daarnaast speelt het een rol of je de isolatie zelf aanbrengt of dat laat doen. Voor het plaatsen van een voorzetwand zijn tegenwoordig pakketten verkrijgbaar waar je makkelijk zelf mee aan de slag kunt. Ben je niet zo handig of heb je geen tijd of zin, dan laat je een bedrijf komen. Die prijs ligt iets hoger, maar je weet wel zeker dat de klus snel en vakkundig gedaan wordt.
Om een goede prijsindicatie te krijgen, kun je het beste meerdere offertes opvragen en deze vergelijken. Om je toch alvast een idee te geven van welke kosten je kunt verwachten, kun je rekening houden met een gemiddelde prijs van €75 per m² voor een voorzetwand en een gemiddelde prijs van €15 per m² voor spouwmuurisolatie.