De kruipkelder isoleren is een eenvoudige manier om veel warmteverlies in de woning te voorkomen. Je zou misschien denken dat de aanwezige lucht tussen de vloer en de grond zorgt voor minder warmteverlies, maar niets is minder waar.
De lucht in de kruipkelder (kruipruimte) staat niet stil. Door de circulatie van de lucht en de aanwezigheid van vocht is de kruipkelder isoleren goed voor minder warmteverlies en een lagere energierekening.
Vind dé beste vakman voor je project.
Vergelijk tot 3 bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tijd & geld in slechts 2 minuten!
Inhoud
Waarom de kruipkelder isoleren?
In de grond onder de kruipkelder bevindt zich veel vocht. Wanneer dit verdampt zorgt dit in combinatie met de luchtcirculatie voor een koude vloer in de woning. Kruipkelders zijn vaak ook niet goed geïsoleerd waardoor je een grotere kans hebt op schimmels.
Het vocht en de schimmels kunnen daarna naar boven trekken waardoor de woning aangetast wordt. De kruipkelder isoleren kan deze problemen voorkomen. Bovendien houdt het de warmte uit de woning tegen zodat het niet kan ontsnappen. Zo hoef je dus minder te stoken en voelt de vloer altijd aangenaam warm aan.
Kruipkelder isoleren: 2 mogelijkheden
De kruipkelder isoleren kan op 2 verschillende manieren. Dewelke voor jou van toepassing is, is afhankelijk van de afmetingen van de kruipkelder en de bereikbaarheid van de onderkant van de vloer.
Wanneer de vloer makkelijk toegankelijk is, kan er gekozen worden voor vloerisolatie. Is de kruipruimte te smal? Dan is grondisolatie een goede optie om de kruipkelder te isoleren.
Laat ons even dieper ingaan op deze twee mogelijkheden.
1. Vloerisolatie / Plafondisolatie
Als er in de kruipruimte voldoende ruimte is om goed te kunnen werken, is vloerisolatie een goede optie. Bij vloerisolatie wordt er isolatiemateriaal aangebracht aan de onderkant van de vloer van je woning, tegen het plafond van je kruipkelder dus. Welk isolatiemateriaal je gebruikt is afhankelijk van de ruimte onder de vloer van je woning, het materiaal van de vloer en de aanwezige leidingen.
Plafondisolatie met isolatieplaten
Vloerisolatie aan het plafond kan door middel van vloerisolatieplaten en is een eenvoudige en snelle methode om plafondisolatie in je kelder te voorzien. Dit is alleen mogelijk als er genoeg werkruimte is in de kruipkelder. Let er bij de aanschaf van isolatieplaten op dat deze bestand zijn tegen vocht, want er circuleert veel vocht in een kruipkelder.
Het is ook belangrijk dat de isolatieplaat een dampscherm heeft om te voorkomen dat er alsnog vocht in de vloer trekt. De kruipkelder isoleren wordt daarom voornamelijk met XPS isolatieplaten gedaan.
Plafondisolatie met isolatiedekens
Een houten vloer kan eenvoudig geïsoleerd worden door middel van isolatiedekens van glaswol of steenwol. Aan de onderkant van de vloer bevinden zich namelijk balken waar deze dekens precies tussen passen. Het kan zijn dat je meerdere lagen isolatie nodig hebt om de juiste isolatiewaarde te bereiken.
Plafond met isolatieschuim
Wanneer er veel leidingen lopen of de vloer van je woning (het plafond van je kruipkelder) erg onregelmatig is, kan isolatieschuim een goede optie zijn. Vloerisolatie met PUR schuim biedt een luchtdichte isolatie. Het PUR schuim komt in alle hoeken en gaten zodat je niet bang hoeft te zijn voor koudebruggen. Het is wel belangrijk om het PUR schuim overal even dik aan te brengen.
2. Grondisolatie
Wanneer er te weinig ruimte is in de kruipkelder om de vloer te isoleren, kan er ook gekozen worden voor grondisolatie. Grondisolatie is een goede optie, maar nooit de beste. Als vloerisolatie ook maar enigszins mogelijk is, moet daarvoor gekozen worden.
Met vloerisolatie behaal je immers een hoger rendement dan met grondisolatie. Grondisolatie gebeurt door middel van isolatiekorrels, isolatieparels of isolatiedekens. Zelf in een kelder waar vocht of water in staat zal het zijn werking goed behouden.
Hoe dik moet het isolatiemateriaal zijn?
Je bepaalt zelf welke isolatiewaarde je wilt bereiken. Om in aanmerking te komen voor subsidies en isolatiepremies, moet de isolatiewaarde echter wel aan een vastgestelde norm voldoen. Voor kruipkelders geldt een R-waarde van 3,5 m²K/W of hoger.
Het is afhankelijk van de R-waarde van het isolatiemateriaal hoeveel je nodig hebt om aan de norm te voldoen. PUR, PIR, XPS, EPS, glaswol en rotswol zijn isolatiematerialen met een hoge R-waarde.
Kruipkelder isoleren: Prijs?
De prijs voor het isoleren van de kruipkelder is afhankelijk van de oppervlakte van de vloer en het isolatiemateriaal dat je kiest. Zo zal je met EPS het goedkoopst uit zijn, maar kan je misschien beter kiezen voor het duurdere XPS of rotswol omdat dit beter aan jouw eisen voldoet. Het is altijd verstandig om je niet alleen te laten leiden door de prijs van het isolatiemateriaal, maar je ook te verdiepen in de specifieke eigenschappen.
De kruipkelder isoleren kun je voor ongeveer € 50 per vierkante meter. Het is mogelijk om op deze kosten te besparen door gebruik te maken van een isolatiepremie of subsidie. Een subsidie bedraagt als snel zo’n 20 tot 30 euro per vierkante meter.
Houd er wel rekening mee dat de isolatie aan bepaalde eisen moet voldoen om in aanmerking te kunnen komen voor een subsidie. Zo moet er een bepaalde isolatiewaarde bereikt worden met de isolatie en moet er een minimum aantal vierkante meters geïsoleerd worden. De isolatiewaarden en het minimum aantal vierkante meter die geëist worden zijn afhankelijk van de soort isolatie (vloerisolatie, dakisolatie, gevelisolatie et cetera) en het type huis (tussenwoning, vrijstaande woning, hoekwoning en etagewoning).
Vind dé beste vakman voor je project.
Vergelijk tot 3 bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tijd & geld in slechts 2 minuten!
Kruipkelder isoleren: Conclusie
Door het isoleren van de kruipkelder houd je vocht en koude lucht uit de grond tegen en houd je de warmte in de woning vast. Het gevolg is dat de vloer aangenaam warm aanvoelt en je minder hoeft te stoken om de warmte in je huis te behouden. Je wooncomfort stijgt, je energierekening daalt en je helpt de natuur ook nog eens een handje.
De mogelijkheden voor het isoleren van de kruipkelder zijn afhankelijk van de afmeting. Wanneer er voldoende werkruimte aanwezig is kan er gekozen worden voor vloerisolatie met isolatieplaten, isolatiedekens of isolatieschuim. Bij onvoldoende werkruimte is grondisolatie door middel van isolatiekorrels, isolatieparels of isolatiedekens een goed alternatief.
Welk isolatiemateriaal je kiest is afhankelijk van de werkruimte, het te isoleren gebied en de normen qua isolatiewaarden. Wanneer je gebruik wilt maken van een isolatiepremie, ben je aan vastgestelde normen gebonden.
De prijs van het isoleren van de kruipkelder ligt rond de 50 euro per vierkante meter. Maak je gebruik van een premie, dan kan de prijs dalen tot 20-30 euro per vierkante meter. De kruipkelder isoleren is een investering die je binnen de 5 tot 8 jaar terugverdient.