Hoe kun je een spouwmuur herkennen? Als je een ruimte hebt tussen twee muren, dan heb je te maken met een spouwmuur. Het gaat dan meestal om een binnen- en een buitenmuur. Je mag een spouwmuur ook simpelweg spouw noemen.
Je kunt de open ruimte tussen de twee muren isoleren, dan blijft de warmte beter binnen en de kou beter buiten je huis. Daarmee kun je ook veel stookkosten besparen. Een spouwmuur zonder isolatie zal altijd een beetje koud aanvoelen. Hoe je een spouwmuur kunt herkennen lees je hieronder.
Vind dé beste vakman voor je project.
Vergelijk tot 3 bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tijd & geld in slechts 2 minuten!
Inhoud
Ruimte om te isoleren
Een spouwmuur herkennen kun je snel en eenvoudig aan een opening gevuld met lucht, die zich bevindt tussen een binnen- en een buitenmuur van je huis. Deze opening is meestal zo’n zes centimeter groot, maar dat kan verschillen per huis.
Je hebt dus ongeveer zes centimeter ruimte tussen de twee muren die je kunt isoleren. Als je dit laat doen, dan wordt er isolerend materiaal tussen de twee muren geblazen. Hierdoor blijft je huis lekker warm.
Lees meer: Alles over de mogelijkheden & voordelen van spouwmuurisolatie.
Een opening met bewegende lucht
Als je ervoor kiest om de open ruimte waaraan je de spouwmuur kunt herkennen met alleen lucht gevuld te laten, dan kies je ervoor om meer geld uit te blijven geven aan stookkosten dan eigenlijk nodig is.
Je verliest warmte en je muren kunnen door de bewegende lucht ook vochtig worden en een fijn plekje voor schimmels en bacteriën zijn. Dat is iets wat je natuurlijk liever niet wilt en kunt voorkomen door je spouw te isoleren.
Vind dé beste vakman voor je project.
Vergelijk tot 3 bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tijd & geld in slechts 2 minuten!
Stilstaande lucht
Als je de spouw isoleert dan zorg je ervoor dat de lucht tussen de twee muren stil komt te staan. Op die manier kun je zorgen voor een heel goed werkend isolerend systeem, waarmee je de temperatuur van de binnenmuren omhoog krijgt en je huis altijd lekker warm aanvoelt.
Hiermee kun je dus aan de ene kant het wooncomfort enorm laten toenemen en aan de andere kant heel veel geld besparen op de energiekosten. Dit kan oplopen tot wel vijfentwintig procent.
Soorten huizen
Hoe je een spouwmuur kunt herkennen hangt ook af van het soort huis waar je in woont, of beter gezegd het bouwjaar van je huis. Als je huis gebouwd is tussen 1920 en 1975 is er een grote kans dat je een of meerdere spouwmuren hebt.
Is je woning ouder dan 1920 dan zal er waarschijnlijk geen spouw zijn, omdat die toen nog niet gebouwd werden.
Nieuwere woningen hebben vaak ook spouwmuren. Of als je een huis van na 1975 hebt, dan is de kans groot dat je spouwmuren al geïsoleerd zijn.
Verplichte spouwmuren
Vanaf 1960 zijn spouwmuren zelfs verplicht gesteld bij nieuw te bouwen huizen, dit had toen vooral te maken met de veronderstelling dat je door spouwmuren veel vochtproblemen kunt voorkomen.
Heb je dus een huis van voor 1920, dan heb je hoogstwaarschijnlijk geen spouwmuren. Een huis van tussen 1920 en 1960 heeft misschien spouwmuren en huizen van na 1960 hebben zeker spouwmuren. Vooral bij de tussenliggende periode van 1920 tot 1960 is het dus belangrijk om te weten hoe je een spouwmuur kunt herkennen.
Buitenmuren
Hoe je een spouwmuur kunt herkennen is aan de dikte van de buitenmuren van je huis. Als je muren meer dan vierentwintig centimeter dik zijn dan heb je een grote kans dat je te maken hebt met een spouwmuur.
Je kunt de dikte van je spouwmuren meten tussen de binnenmuur en de buitenmuur. Je kunt dit natuurlijk laten doen door een bedrijf, als je er zeker van wil zijn dat je de precieze afmetingen te weten komt. Je kunt ook zelf de dikte ongeveer meten.
Zelf meten
Als je wil weten hoe je een spouwmuur kunt herkennen, dan kun je zelf je muren opmeten. Je doet dit het beste bij je voordeur of achterdeur. Als je vierentwintig centimeter of meer meet, dan mag je ervan uitgaan dat je een spouwmuur hebt. Als je op een lager getal uitkomt, dan heb je of een hele smalle spouwmuur, of helemaal geen spouwmuur.
Spouwmuur herkennen via Bouwplannen
Als je de beschikking hebt over de bouwplannen van je huis dan kun je meteen ook de spouwmuur herkennen. In de plannen zijn de spouwmuren namelijk aangegeven, dus dan weet je meteen om welke muren het gaat.
In de bouwplannen vind je verder ook het bouwjaar van de woning, waarmee je zoals eerder gesteld kunt achterhalen of je huis jong genoeg is om spouwmuren te hebben. Mocht je de bouwplannen van je huis niet in je bezit hebben, dan kun je ze opvragen bij de gemeente.
Vind dé beste vakman voor je project.
Vergelijk tot 3 bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tijd & geld in slechts 2 minuten!
Nadelen van huizen zonder spouwmuurisolatie
De spouwmuur herkennen kun je inmiddels. Maar daarnaast is het ook goed om te weten dat een spouwmuur zonder isolatie of met slechte isolatie een aantal nadelen kent. In de jaren zestig van de vorige eeuw werd gedacht dat de opening tussen de binnen- en buitenmuren voor voldoende isolatie van je huis zou zorgen, maar deze opening, die we dus de spouw noemen, kan tot onder andere de volgende problemen leiden:
- Er kan schimmelvorming in je huis ontstaan
- Je kunt zwarte plekken krijgen op je muren en plafonds
- Er kunnen vochtproblemen ontstaan in je huis
- Je kunt condensvorming in je huis krijgen
Vind hier nog meer nadelen van spouwmuurisolatie.
Ik heb een spouwmuur, wat nu?
De spouwmuur isoleren kun je met verschillende soorten spouwmuurisolatie: PUR, PIR, EPS, Rotswol of Glaswol. Vind hier de beste spouwmuurisolatie en de spouwmuurisolatie prijs, premie en ervaringen. Of lees hier alles over na-isolatie van de spouwmuur.
Is deze reeds geïsoleerd, maar is deze aan vervang toe? Lees dan hier hoe spouwmuurisolatie te verwijderen.
Ik heb geen spouwmuur, kan ik mijn woning/muren alsnog isoleren?
Ja, door te kiezen voor gevelisolatie (= buitenmuren isoleren) of binnenmuur isolatie.
Advies
De spouwmuur herkennen is onmogelijk voor jou? Geen nood en schakel advies in bij een expert. Die kan de dikte van je muren nauwkeurig berekenen en je ook adviseren over de mogelijkheden om je spouwmuren te isoleren.
Een expert kan daarnaast voor je uitrekenen hoeveel energiekosten je kunt besparen met isolatie en wat de terugverdientijd van je investering zal zijn.
Vergelijk offertes voor isolatie
Ontvang meteen offertes van maximaal 3 erkende vakmannen in je eigen regio en bespaar zo tijd & geld op het plaatsen van je isolatie!- Vergelijk offertes van erkende vakmannen in je eigen regio
- 100% gratis en vrijblijvend
- Bespaar zo tijd & geld!