Het aanbrengen van een dampscherm is in veel gevallen essentieel om er voor te zorgen dat de isolatie goed werkt en lang mee gaat. Het beschermt je isolatiemateriaal tegen vocht en waterdamp uit de woning. In dit artikel lees je wat een dampscherm precies is, wat de functie er van is en hoe je het aanbrengt.
Vind dé beste vakman voor je project.
Vergelijk tot 3 bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tijd & geld in slechts 2 minuten!
Inhoud
Isolatiemateriaal beschermen
Een dampscherm is een laagje water- en dampdicht materiaal dat aan de binnenkant over de isolatielaag geplaatst wordt. De functie van deze laag is om het isolatiemateriaal te beschermen tegen vocht.
Sommige soorten isolatiemateriaal zijn vochtbestendig, een beschermingslaag is dan niet nodig. Veel andere materialen nemen vocht op en verliezen daardoor hun isolerende werking. Vooral minerale wol, een veel gebruikt isolatiemateriaal is hier erg gevoelig voor.
Vocht en damp in de woning
Hoewel je er weinig van merkt, ontstaat er veel vocht of waterdamp in onze woning. Bijvoorbeeld door het in- en uitademen van mensen en dieren, maar ook tijdens het douchen of het drogen van was.
Daarnaast bevat warme lucht meer vocht. Als de warme lucht langs de muren of bij het dak afkoelt, ontstaat er mogelijk condens. Isolatiematerialen die niet vocht- en dampdicht zijn, nemen dit vocht op.
Wanneer is een dampscherm nodig?
Of er een dampscherm nodig is, hangt vooral af van het gebruikte isolatiemateriaal. Er zijn enkele materialen die vochtbestendig en volledig water- en dampdicht zijn. Bijvoorbeeld cellenglas en kurk. Bij het isoleren binnenshuis met isolatiematerialen die niet vochtbestendig zijn, wordt een dampscherm altijd aangeraden.
Bij het isoleren van een dak moet er zeker een dampscherm geplaatst worden. Ook in vochtige ruimtes, zoals een keuken of badkamer moet het isolatiemateriaal altijd beschermd worden tegen vocht.
Vind dé beste vakman voor je project.
Vergelijk tot 3 bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tijd & geld in slechts 2 minuten!
Soorten dampschermen
Omdat het dampscherm vocht moet tegenhouden, is het belangrijk dat het materiaal volledig vocht- en dampdicht is. Er zijn verschillende materialen die gebruikt kunnen worden om een beschermingslaag op het isolatiemateriaal aan te brengen:
- Plastic folie
- Aluminium folie of papier
- Bitumineuze laag
Plastic folie van polyethyleen wordt veel gebruikt. Het is makkelijk aan te brengen en biedt goede bescherming. Ook folie of papier met een aluminium laagje houden vocht effectief tegen. Een bitumen laag op basis van teer wordt minder vaak gekozen.
Sommige isolatiematerialen zijn al voorzien van een aluminium coating. Rollen minerale wol bevatten vaak al zo’n coating. Een extra beschermingslaag is dan niet meer nodig. Let er bij het plaatsen wel op dat de coating aan de binnenzijde van de woning geplaatst wordt, aan de warme kant. Ook moeten de naden goed afgedicht worden met speciale tape.
Een dampscherm plaatsen
Een dampscherm wordt over de isolatielaag aan de binnenkant van de woning geplaatst. Het isolatiemateriaal moet volledig bedekt worden. Om een goede afdichting te krijgen, worden de stroken overlappend geplaatst. Hou een overlap van 10cm aan en dicht de naden goed af met speciale tape. Tot slot wordt de afwerking over de beschermde isolatielaag aangebracht.
Prijs dampscherm
Het aanbrengen van een dampscherm is goedkoop. De prijs ervan ligt rond de €5 per m². Het is dus niet aan te raden om hier op te bezuinigen. De kosten wegen niet op tegen de baten ervan.
Als je het plaatsen zelf doet, hoef je alleen de materialen aan te schaffen. Je kunt er ook voor kiezen om het door een bedrijf te laten doen. Dat kost iets meer, maar je hebt er zelf geen werk aan en weet zeker dat de complete isolatie vakkundig geplaatst wordt en je geen koudebruggen zult hebben.
Vul onderstaand formulier in en ontvang meteen een richtprijs voor jouw project (gratis en vrijblijvend).
Vergelijk offertes voor isolatie
Ontvang meteen offertes van maximaal 3 erkende vakmannen in je eigen regio en bespaar zo tijd & geld op het plaatsen van je isolatie!- Vergelijk offertes van erkende vakmannen in je eigen regio
- 100% gratis en vrijblijvend
- Bespaar zo tijd & geld!
We vergelijken meer dan 250 installateurs in Vlaanderen.