Het dak isoleren is een goede investering, die zich loont. Is het dak in je woning niet of slecht geïsoleerd, zal er veel warmte verloren gaan. Ieder dak kan wel geïsoleerd worden. Bestaande dakisolatie kan vervangen of verbeterd worden, voor een optimaal resultaat. In dit artikel vindt je een overzicht van de voordelen en mogelijkheden om verschillende soorten daken te isoleren.
Vind dé beste vakman voor je project.
Vergelijk tot 3 bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tijd & geld in slechts 2 minuten!
Inhoud
Functie van dakisolatie
De functie van dakisolatie is voornamelijk het tegenhouden van de warmte, zodat deze niet naar buiten kan, maar in de woning blijft. Warme lucht stijgt, dus de warmte komt uiteindelijk boven in het huis terecht. Zonder dakisolatie verlies je al gauw 30% warmte.
Daarnaast kan de isolatielaag de warmte van buitenaf ook tegenhouden. In de zomer wordt het daardoor minder heet in huis.
Naast het thermische voordeel, kan dakisolatie nog een andere functie hebben. Zo werken veel isolatiematerialen ook geluidsisolerend, waardoor je minder overlast van geluiden van buitenaf ervaart.
Voordelen van een goed geïsoleerd dak
Het dak isoleren levert je aan aantal voordelen op:
- Minder warmte verlies
- Hoger rendement van je verwarming
- Lagere stookkosten
- Aangename temperatuur in huis
- Vochtproblemen (condensvorming) worden voorkomen
- Beter voor het milieu
- Woning wordt meer waard
Hoe je dak isoleren? Dat hangt af van het soort dak
Nu we weten dat je dak isoleren vele voordelen heeft, is de volgende vraag: Hoe kan ik mijn dak isoleren? De voordelen zijn bij ieder dak hetzelfde, maar de aanpak verschilt per dak.
We maken een onderscheid tussen:
- Een schuin dak
- Een plat dak
Ook heb je de keuze uit verschillende materialen. Je kunt altijd advies vragen aan een expert om te bepalen welke manier van isoleren het beste is voor jouw dak. Hieronder geef ik je alvast een overzicht van de mogelijkheden.
Vind dé beste vakman voor je project.
Vergelijk tot 3 bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tijd & geld in slechts 2 minuten!
1. Schuin dak isoleren
Een schuin dak isoleren kan relatief eenvoudig (leg ik verder uit) en je hebt ruime keuze qua isolatiematerialen.
1.1 Isolatiematerialen
Minerale wol wordt veel als isolatiemateriaal gebruikt omdat het makkelijk aan te brengen is, relatief goedkoop is en goed isoleert. Ook andere materialen zijn mogelijk. Denk hierbij aan een isolatielaag van gespoten PUR, kunststof platen van PIR of ecologische materialen zoals cellulose of kurk.
1.2 Hoe dakisolatie aanbrengen op een schuin dak?
De dakisolatie wordt bij een schuin dak als volgt geplaatst:
- Om een schuin dak te isoleren wordt eerst een frame aan de binnenzijde gemaakt, waar het isolatiemateriaal op geplaatst of tussen geklemd kan worden
- Het gewenste isolatiemateriaal kan dan eenvoudig worden aangebracht
- Afhankelijk van het soort materiaal moet er dan nog een dampscherm geplaatst worden om het isolatiemateriaal te beschermen tegen vocht
- Afwerken gebeurt meestal met gipsplaten
2. Plat dak isoleren
Isolatie aanbrengen bij een plat dak is moeilijker. Ik raad iedereen aan om dit door een gespecialiseerd bedrijf te laten doen.
Er zijn drie manieren om een plat dak te isoleren. Welke methode geschikt is, hangt af van de dakconstructie en de beschikbare ruimte.
2.1 Koud plat dak
Bij deze manier van isoleren wordt het isolatiemateriaal aan de binnenzijde aangebracht. De dakconstructie wordt daardoor niet vanuit de woning verwarmd, vandaar dat dit een “koud dak” wordt genoemd.
Het voordeel is dat er slechte een beperkte opbouwhoogte nodig is. Een nadeel is dat er grote temperatuursverschillen ontstaan op het dakvlak. Veel gebruikte materialen zijn minerale wol en isolatieplaten.
2.2 Warm plat dak
Doordat de isolatielaag langs de buitenzijde van de dakconstructie wordt aangebracht, wordt de dakconstructie wel geïsoleerd. De isolatielaag zit vlak onder de dakbedekking.
Het voordeel hiervan is dat sterke temperatuursverschillen voorkomen worden. De dakconstructie zal daardoor minder belast worden. De dakconstructie zelf werkt nu ook als warmtebuffer. Voor deze manier van isoleren worden XPS of PIR platen gebruikt.
2.3 Omgekeerd plat dak
Het is ook mogelijk om de isolatie aan de buitenkant van het dak aan te brengen. De isolatielaag komt dan op de dakafdekking te liggen en wordt afgedekt met een ballastlaag. Dat kunnen grind, hout of tegels zijn.
De hele dakconstructie inclusief waterkerende laag wordt nu geïsoleerd. Dit wordt veel toegepast bij dakterrassen of platte daken waar op gelopen wordt. Het isolatiemateriaal moet drukvast en weerbestendig zijn, meestal worden XPS platen gebruikt.
2.4 Isolatiematerialen
Wil je je dak isoleren, dan heb je de keuze uit verschillende materialen. Welk materiaal je het beste kunt gebruiken, hangt van een aantal factoren af. Op de eerste plaats is het soort dak en de manier waarop de isolatie wordt aangebracht belangrijk. Ook je persoonlijke voorkeur en wensen spelen een rol. Vind je het rendement belangrijk, wil je een goedkope oplossing of kies je bewust voor milieuvriendelijke materialen? Daarnaast is ook het beschikbare budget bepalend.
Isolatiematerialen kunnen worden onderverdeeld in drie groepen:
- Anorganische of minerale materialen
- Kunststoffen
- Natuurlijke, ecologische materialen
Ieder materiaal heeft specifieke eigenschappen, die voor zowel voordelen als nadelen zorgen.
Veel gebruikte materialen zijn:
- Minerale wol: steenwol of glaswol
- Cellenglas
- PUR
- PIR
- EPS of XPS
- Organische materialen: cellulose, hennep, houtwol of kurk
Vind dé beste vakman voor je project.
Vergelijk tot 3 bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tijd & geld in slechts 2 minuten!
Dak isoleren: Prijs
De prijzen voor het isoleren van een dak verschillen. De prijs hangt af van het soort dak, het gebruikte isolatiemateriaal en de oppervlakte van het dak. Daarnaast speelt het een rol of je het isoleren zelf doet of laat doen door een bedrijf. Een schuin dak isoleren met minerale wol langs de binnenkant kun je eventueel zelf doen, het aanbrengen van andere materialen kun je beter aan een professional overlaten.
Het is zinvol om prijzen te vergelijken. Vraag een vrijblijvende offerte op bij meerdere bedrijven. Zo weet je precies wat het isoleren gaat kosten en waar je het voordeligst uit bent. Let behalve de prijs ook op de gebruikte producten, de kwaliteit en de service.
Gemiddeld kost het isoleren van een dak tussen de €15 en €60 per m². Het is een investering die zich altijd loont. Door goede isolatie bespaar je namelijk aanzienlijk op je energiekosten. Daardoor verdien je de investering voor het isoleren van je dak binnen 4 tot 8 jaar terug.
Premies / Subsidie
De netbeheerder bevordert duurzaam wonen en stimuleert energiebesparende maatregelen door premies/subsidies. Het isoleren van het dak komt in aanmerking voor een premie, als je aan de voorwaarden voldoet tenminste. Kijk voor meer informatie op deze website.
Voer je naast dakisolatie nog 2 andere werken uit die positief zijn voor het milieu, dan heb je daarbovenop nog eens recht op een totaalrenovatiebonus.
Uitvoering door aannemer | Uitvoering doe-het-zelf | |
---|---|---|
Premie | 6 euro per m² | 3 euro per m² |
Benieuwd naar de totaalprijs van jouw project? Vraag dan via onderstaand formulier een offerte aan en kom meteen in contact met een vakman in je eigen regio. Door bedrijven te vergelijken bespaar je tot 35%!
Vergelijk offertes voor isolatie
Ontvang meteen offertes van maximaal 3 erkende vakmannen in je eigen regio en bespaar zo tijd & geld op het plaatsen van je isolatie!- Vergelijk offertes van erkende vakmannen in je eigen regio
- 100% gratis en vrijblijvend
- Bespaar zo tijd & geld!
We vergelijken meer dan 250 installateurs in Vlaanderen.