Er zijn verschillende soorten spouwmuurisolatie, waar je uit kunt kiezen. Niet elke soort is geschikt voor je woning of je portemonnee. Hieronder vind je een beschrijving van verschillende soorten spouwmuurisolatie, om je goed te kunnen oriënteren op de mogelijkheden en kosten.
Vind dé beste vakman voor je project.
Vergelijk tot 3 bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tijd & geld in slechts 2 minuten!
Inhoud
Welke spouwmuurisolatie is geschikt?
Omdat er zoveel verschillende soorten spouwmuurisolatie bestaan, is het lastig om de juiste keuze te maken. Niet elke woning is hetzelfde en dat geldt ook voor de situatie. Je kunt je daarom het beste laten adviseren door een isolatiespecialist.
Deze specialist weet precies welk materiaal het beste past bij je woning en de situatie waarin deze verkeert. Je kunt daarbij denken aan soorten spouwmuurisolatie die speciaal geschikt zijn voor smalle spouwen, of een bepaalde voegsoort.
Wat zijn de kenmerken van spouwmuurisolatie
Ieder van de verschillende soorten spouwmuurisolatie heeft een aantal kenmerken, die je kunt vergelijken om te bepalen welke soort de beste keuze is. Deze kenmerken zijn: isolatiewaarde, geluidsisolatie, vochtisolatie, duurzaamheid, brandveiligheid en dichtheid.
1. Isolatiewaarde
Binnen de soorten spouwmuurisolatie is er een groot verschil in de kwaliteit van de isolatiewaarde. De hoogte van de isolatiewaarde geeft aan hoe goed het materiaal de warmte kan vasthouden. Zo kom je snel uit op de beste spouwmuurisolatie.
Vind dé beste vakman voor je project.
Vergelijk tot 3 bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tijd & geld in slechts 2 minuten!
2. Geluidsisolatie
Daarnaast kun je binnen de soorten spouwmuurisolatie verschil onderscheiden in de manier waarop het geluid van binnen en buiten wordt geïsoleerd. Als je dit een belangrijk aspect vindt, dan moet je dus goed letten op de prestaties op het gebied van geluidsisolatie.
3. Vochtisolatie
Als je problemen rondom vocht in je huis wil voorkomen, dan kun je het beste kiezen voor een van de soorten spouwmuurisolatie die hoog scoren op het gebied van vochtisolatie. Je dient er daarnaast voor te zorgen dat je je huis goed ventileert.
4. Duurzaamheid
Tussen de soorten spouwmuurisolatie bestaat ook een verschil op het aspect duurzaamheid. Je kunt hierbij denken aan de levensduur van het product, maar ook aan de samenstelling van het materiaal en de manier waarop het wordt geproduceerd. Als je duurzaamheid een belangrijke factor vindt, dan kun je dus op deze verschillende aspecten letten.
5. Brandveiligheid
Een ander verschil tussen de soorten spouwmuurisolatie is de brandveiligheid. De verschillende materialen vallen allemaal binnen een bepaalde klasse van brandveiligheid en het is dus goed om je hierover te laten informeren, voordat je een keuze voor een bepaald soort materiaal maakt.
6. Dichtheid
Binnen de verschillende soorten spouwmuurisolatie is er tenslotte een verschil in de dichtheid waarmee kieren worden opgevuld. Hoe beter je kieren zijn opgevuld, des te minder last je hebt van tocht in je huis.
7. Overige eigenschappen
Naast de hierboven genoemde eigenschappen, zijn er nog een aantal zaken waarop de verschillende soorten spouwmuurisolatie in kwaliteit kunnen verschillen. Is het materiaal bijvoorbeeld bestand tegen verzakking? En is het geurloos?
Je kunt ook denken aan de mate waarin het materiaal water af stoot, om ervoor te zorgen dat er geen vocht via de buitenmuur naar de binnenmuur komt en je last krijgt van schimmels en bacteriën.
Vind dé beste vakman voor je project.
Vergelijk tot 3 bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tijd & geld in slechts 2 minuten!
Veel gebruikte soorten spouwmuurisolatie
Er zijn een aantal soorten materialen die veel gebruikt worden bij spouwmuurisolatie:
- Glaswol
- EPS parels
- PUR-schuim
- Steenwol
- Perlietkorrels
1. Glaswol
Als je kiest voor glaswol als een van de soorten spouwmuurisolatie, dan kies je voor een materiaal dat bestaat uit gerecycled glas in combinatie met zand. Bij nieuwbouwwoningen worden meestal platen gebruikt van glaswol en bij bestaande woningen wordt gewerkt met vlokken van glaswol, die in de spouw worden geblazen.
2. EPS parels
Als je kiest voor EPS parels als een van de soorten spouwmuurisolatie, dan kies je voor een materiaal dat bestaat uit korrels van piepschuim. Deze korrels zijn gemaakt van polystyreen. Ze bestaan voor ongeveer tachtig procent uit lucht en zijn dus heel erg licht.
3. PUR Spouwmuurisolatie
Als je kiest voor PUR-schuim als een van de soorten spouwmuurisolatie, dan kies je voor een materiaal dat vloeibaar in je spouw wordt gespoten en daarna door gasvorming uithardt. PUR staat voor polyurethaan.
Doordat het materiaal vloeibaar is als het wordt ingespoten kan het alle open plekken in je spouw bereiken. Nadat het is uitgehard zijn alle kieren en naden opgevuld. Door de open structuur van het materiaal komt de ventilatie niet in gevaar.
4. Steenwol
Als je kiest voor steenwol als een van de soorten spouwmuurisolatie, dan kies je voor een materiaal dat is gemaakt uit vulkanisch gesteente. Door de stolling ontstaan er draden wol uit het steen, waarvan platen steenwol gemaakt kunnen worden.
De platen van steenwol worden gebruikt bij nieuwbouwwoningen en bij bestaande woningen wordt gebruik gemaakt van steenwolvlokken die met een speciale machine in de spouw worden geblazen.
5. Perlietkorrels
Als je kiest voor perlietkorrels als een van de soorten spouwmuurisolatie, dan kies je voor een natuurlijk product. Perliet zijn kleine vulkanische steentjes die niet gekristalliseerd zijn. De steentjes worden door een machine even groot gemaakt, daarna wordt er door een chemische reactie met water voor gezorgd dat de korrels twintig keer zo groot worden.
De uiteindelijke grootte van de korrels is nog altijd klein genoeg om ervoor te zorgen dat ze door de kleine openingen in de spouwmuur passen. Voordat perlietkorrels worden aangebracht worden ze eerst nog waterafstotend gemaakt.
Advies
Uiteindelijk bepaal je natuurlijk zelf voor welke kwaliteit je wil gaan en maak je een keuze uit de verschillende soorten spouwmuurisolatie. Voor advies kun je het beste terecht bij een isolatiespecialist. Die kan jou ook meteen vertellen op hoeveel premie je recht hebt.
Vergelijk offertes voor isolatie
Ontvang meteen offertes van maximaal 3 erkende vakmannen in je eigen regio en bespaar zo tijd & geld op het plaatsen van je isolatie!- Vergelijk offertes van erkende vakmannen in je eigen regio
- 100% gratis en vrijblijvend
- Bespaar zo tijd & geld!