De spouwmuur isoleren is een ideale manier om de muren van de woning te isoleren. Door muurisolatie houd je niet alleen de warmte binnen, maar houd je ook ongewenste geluiden buiten. Door te kiezen voor spouwmuurisolatie verhoog je dus je wooncomfort en gebruik je minder energie. Een energiebesparing die gegarandeerd tot een lagere energierekening leidt.
Vind dé beste vakman voor je project.
Vergelijk tot 3 bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tijd & geld in slechts 2 minuten!
Inhoud
Wat is een spouwmuur?
De meeste woningen hebben een binnenmuur en een buitenmuur. Tussen de binnenmuur en de buitenmuur bevindt zich een open ruimte die de spouw of de spouwmuur wordt genoemd.
Niet iedere woning heeft een spouwmuur. Vroeger werden huizen gebouwd zonder aparte binnenmuur. Bij moderne woningen wordt de muur tijdens de bouw voldoende geïsoleerd.
De functie van de spouwmuur
De spouwmuur werd ingevoerd om twee redenen. De eerste reden was het isoleren van de woning. Door een ruimte te creëren tussen een binnenmuur en een buitenmuur, ging er minder warmte verloren. Bovendien waren de woningen met een enkele muur vroeger erg nat.
De spouwmuur werd ingevoerd om dit vocht op te vangen en de binnenmuur droog te houden. Zo ontstonden er in de woning minder vochtproblemen en schimmelvorming.
Spouwmuur isoleren: Waarom?
Door de ruimte tussen de binnenmuur en de buitenmuur te isoleren, kan er nog minder warmte ontsnappen naar buiten. Afhankelijk van het isolatiemateriaal dat je kiest, bereik je niet alleen warmte-isolatie maar ook geluidsisolatie.
Door de spouwmuur te isoleren houd je het huis warm, heb je minder last van vochtproblemen en schimmels en houd je hinderlijk geluid buiten het huis. Naast alle voordelen voor jou, bewijs je ook het milieu een goede dienst.
Vind dé beste vakman voor je project.
Vergelijk tot 3 bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tijd & geld in slechts 2 minuten!
1. Spouwmuur isoleren bij een nieuwbouw
De spouwmuur kan in dit geval eenvoudig geïsoleerd worden met isolatieplaten, zoals PUR en PIR Isolatieplaten. Het is belangrijk om voor een materiaal te kiezen dat vochtbestendig is.
In de spouwmuur kan het namelijk knap vochtig worden door regenwater dat via de buitenmuur naar binnen komt.
2. Spouwmuur isoleren bij een renovatie: Na-isolatie
De meeste mensen die de spouwmuur willen isoleren zullen kiezen voor na-isolatie. Na-isolatie van de spouwmuur vindt plaats aan de gevelzijde van de woning. In het voegwerk worden gaten geboord waardoor het isolatiemateriaal in de spouwmuur wordt gespoten.
Er zijn verschillende isolatiematerialen geschikt voor het achteraf realiseren van spouwmuurisolatie, denk aan EPS Parels.
Isolatiematerialen voor na-isolatie van de spouwmuur
Voor het na-isoleren van de spouwmuur heb je een vloeibare vorm van isolatie of isolatiekorrels nodig. Het isolatiemateriaal moet immers via gaten in de gevel in de spouwmuur worden gespoten.
Je kunt daarbij kiezen uit EPS korrels, glaswol, rotswol of PUR. Elk isolatiemateriaal heeft zijn eigen producteigenschappen en daarbij horende voor- en nadelen.
1. Na-isolatie met EPS korrels
Wanneer je op zoek bent naar een milieuvriendelijk isolatiemateriaal dat het vocht goed reguleert, dan kies je voor EPS korrels (piepschuim). Deze korrels bieden een goede weerstand tegen de warmte, waardoor de warmte in huis blijft.
De uitstekende vochtregulatie zorgt ervoor dat je geen last krijgt van vochtproblemen en schimmels. Ook de prijs van dit isolatiemateriaal is erg aantrekkelijk. EPS behoort tot de goedkoopste isolatiematerialen. Qua brandveiligheid en geluidisolatie kan je beter een ander isolatiemateriaal kiezen.
2. Na-isolatie met glaswol
Glaswolvlokken zijn verkrijgbaar met verschillende isolatiewaarden. De gemiddelde isolatiewaarde is erg goed en dit isolatiemateriaal is ook brandveilig. Het is een relatief goedkoop product dat zeker waar levert voor het geld.
Het is echter wel iets duurder dan EPS korrels. EPS korrels hebben daarentegen weer een betere vochtregulerende werking.
3. Na-isolatie met rotswol
Wanneer je wilt profiteren van de voordelen van glaswol, maar daarnaast ook een goede geluidsisolatie wilt realiseren, kun je kiezen voor rotswol. Rotswol is bovendien zeer brandveilig en milieuvriendelijk. Een nadeel van rotswol is de prijs.
Dit isolatiemateriaal is zo duur dat het de vraag is of het dit wel waard is. Wie het budget heeft en een milieuvriendelijke keuze wil maken, kiest zeker voor rotswol.
4. Na-isolatie met PUR
PUR is verreweg het beste isolatiemateriaal uit dit beknopte overzicht. PUR zorgt voor een luchtdichte isolatie tot in alle kieren en gaten. Het nadeel van PUR is echter de belasting voor het milieu. De productie van PUR is schadelijk en PUR is moeilijk te recyclen.
Bovendien komt er bij verbranding van PUR een zeer giftige stof vrij waardoor het product ook niet brandveilig genoemd kan worden.
Je kunt kiezen tussen PUR isolatieschuim of PUR isolatieplaten.
Is na-isolatie wel een optie?
Er zijn bepaalde eisen waar de muren aan moeten voldoen om ze te kunnen na-isoleren. Zo moet de buitenmuur in goede conditie zijn. Bovendien moet de buitenmuur goed ventileren. Wanneer de buitenmuur is voorzien van een dampremmende laag, kunnen er vochtproblemen ontstaan.
Tot slot moet de spouwmuur minimaal 5 centimeter breed zijn. Als de muur aan alle eisen voldoet, zal een vakman eerst nog met een camera de spouwmuur bekijken om de conditie aan de binnenzijde te kunnen beoordelen.
Vind dé beste vakman voor je project.
Vergelijk tot 3 bedrijven in je eigen regio en bespaar zo tijd & geld in slechts 2 minuten!
Spouwmuur isoleren: Prijs
De spouwmuur isoleren prijs is afhankelijk van het isolatiemateriaal dat je kiest.
Gemiddeld betaal je voor het isoleren van de spouwmuur 15 tot 30 euro per vierkante meter.
Wanneer de spouwmuur in slechte conditie is of moeilijk te bereiken is, kan dit extra kosten met zich meebrengen.
Daarnaast kunnen er kosten bij komen voor de afwerking van de muur na de werkzaamheden. Het maakt natuurlijk ook verschil of je de isolatie zelf uitvoert of uitbesteedt.
Spouwmuur isoleren: Premie
Ter stimulering van de woningisolatie bestaan er isolatiepremies. Door gebruik te maken van een premie kun je een deel van kosten voor spouwmuurisolatie financieren.
Om aanspraak te kunnen maken op de premie moet de isolatie wel aan bepaalde eisen voldoen. Zo worden er kwaliteitseisen gesteld aan de persoon die de isolatie uitvoert. Deze vakman moet zich bovendien houden aan de opgestelde technische richtlijnen. Informeer je van te voren goed over de actuele voorwaarden.
Premies worden achteraf door indiening van de factuur toegekend door de netwerkbeheerder. De premie voor het isoleren van spouwmuren bedraagt 5 euro per vierkante meter.
Nog even samenvat…
Met spouwmuurisolatie kun je het warmteverlies van de woning sterk verminderen. Daardoor kun je veel geld besparen op de energierekening. Spouwmuurisolatie is meer dan warmte-isolatie alleen, met het juiste isolatiemateriaal werkt spouwmuurisolatie ook tegen hinderlijke geluiden. Door te kiezen voor spouwmuurisolatie verklein je ook de kans op vochtproblemen en schimmelvorming.
Bestaande woningen
Bestaande muren kun je eenvoudig laten isoleren door te kiezen voor na-isolatie. Op die manier kan je de spouwmuren isoleren zonder overlast te hebben van sloop- en breekwerk. Je binnenmuren lopen hierbij geen enkele schade op.
De buitenmuren worden alleen in de voegen aangetast waardoor de uitstraling in tegenstelling tot bij gevelisolatie gelijk blijft. Bovendien is deze vorm van isolatie niet erg arbeidsintensief waardoor je bespaart op de arbeidskosten.
Prijs & Premie
De spouwmuur isoleren prijs relatief laag in vergelijking met andere isolatievormen. De exacte kosten zijn afhankelijk van het isolatiemateriaal dat je kiest, de grootte en complexiteit van de isolatieklus. Door gebruik te maken van subsidies kun je de kosten deels dekken. Tot € 5 per vierkante meter!
De spouwmuur isoleren is een financieel aantrekkelijk keuze die ook nog eens zorgt voor meer wooncomfort. Kies ook voor warme winters, koele zomers en een flinke energiebesparing door de spouwmuur te laten isoleren.
Vergelijk offertes voor isolatie
Ontvang meteen offertes van maximaal 3 erkende vakmannen in je eigen regio en bespaar zo tijd & geld op het plaatsen van je isolatie!- Vergelijk offertes van erkende vakmannen in je eigen regio
- 100% gratis en vrijblijvend
- Bespaar zo tijd & geld!